skip to Main Content

Chili och tomat passar utmärkt ihop i mat

Tomat och chili är något som fungerar bra ihop i matlagning. Det går att göra allt från tomatsås med chili till chili con carne. Att odla tomat och chili är en bra idé då de går att använda ihop till väldigt mycket. Chili kan vara grön, gul och röd. En chili kan smaka allt ifrån ganska milt till väldigt starkt. Det finns också väldigt många olika chilisorter. Om du tycker om att odla kan du testa att plantera olika typer av chilifrön för att få testa några chilisorter som inte finns i mataffären. Chilifröer kan du köpa lite varsomhelst men du kan också ta chilifröer från en chilifrukt. Är du superintresserad av chili finns det en förening där alla älskar chili.

Odla chili

När du ska odla chili ska du tänka på att det tar lång tid innan en planta bär frukt och därför ska du så dina chilifrön tidigt på året. Det är många som sår sin chili för sent och då hinner inte chilifrukterna mogna under sommaren. Men det finns några bra knep att ta till för att lyckas med chilin. När du ska så chili ska du använda vanlig såjord och det är bra att vattna jorden innan du trycker ner fröerna i jorden. Tryck ner fröerna en halv centimeter i jorden. För att de ska växa bra bör du ha kring 20-25 grader där krukorna står. Om du inte har tillräckligt varmt i fönstret kan det vara en bra idé att skaffa en värmematta. När plantorna börjar komma upp vill dom ha mycket ljus, helst upp mot 14 timmar per dygn. Det är faktiskt enklast att odla chili i en kruka för då kan du enkelt flytta dem. Chili dricker mycket och om det är riktigt varmt ute kan du behöva vattna två gånger per dag.

Tomater och chili är lätta att odla

Tomater är som chili lätta att odla och både tomater och chili gillar att stå vid en solvarm vägg, balkong eller terrass. Om du har missat förodlingen kan du ta sticklingar från både tomat- och chiliplantor. När du tar en stickling sätter du den först i vatten för att det ska bildas rötter. Sedan är det bara att plantera sticklingen i en kruka.

This Post Has 0 Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back To Top