skip to Main Content

Få färska tomater till matlagningen

Under senare tid har det blivit allt mer populärt att äta grönt. Fler blir veganer eller vegetarianer och många uppskattar det fräscha med grönsaker. Men det är viktigt att det man äter är gott och färskt. Hur får man tag i de allra färskaste tomaterna till matlagningen?

Hitta den fräschaste matkassen

Genom Sverigesmatkassar.se kan du jämföra flera olika matkassar för att hitta den allra färskaste och fräschaste varianten. När det gäller grönsaker kan det vara klokt att välja en kasse som plockas samman i närheten av där du bor. På så vis slipper tomaterna transporteras längre än nödvändigt. Det är dock klokt att också titta på grödornas kvalitet. Hos vissa matkassetjänster levereras besprutade tomater från utlandet istället för svenska sådana.

Tomater från butiken

Under butikens lampor kan även lite sämre tomater se röda och fina ut. Men sanningen är att många tomater är besprutade för att se färska ut så länge som möjligt. Om man tar upp en tomat och känner på den märker man snabbt att den är alldeles mjuk om den är rutten. En tomat som inte är besprutad börjar mögla och den kommer även se skrumpen ut på utsidan. För att få fräscha tomater måste man alltid känna på dem innan köpet.

Odla eget

De kanske allra färskaste tomaterna är antagligen de man plockar direkt av plantan. Även om du har en matkasse som levererar grönsaker till dig ofta blir det inte samma sak som att gå ut och plocka i en egen plantering. I dag går det att odla tomater i kruka, ampel, på friland eller i växthus. Du kan välja mellan små tomater, busktomater eller större bifftomater beroende på vad du gillar. Tomaterna blir garanterat fria från besprutningsmedel och de är helt färska.

Gårdsbutiker och närodlat

Om man inte vill eller kan odla tomater hemma finns det också närodlat och olika gårdsbutiker som säljer tomater och flera andra grönsaker. Det har också startat upp så kallade REKO-ringar runt om i landet där personer kan beställa till exempel tomater som plockas direkt och sedan kan hämtas upp på en avtalad plats efter ett par dagar. Även flera gårdsbutiker har börjat erbjuda matkassar med ekologiskt innehåll. Även här brukar tomaterna vara väldigt fräscha.

This Post Has 0 Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back To Top