skip to Main Content

Fakta om tomaten

Tomaten kommer ursprungligen från Peru i Sydamerika och är en sorts potatisväxt som i livsmedelssamanhang kategoriseras som grönsak men eftersom tomaten har frön och växer från en planta så är det botaniskt sett ett bär. Vanligast så är tomaten röd men de kan även vara gröna, orange och gula. Förutom att färgerna kan variera så kommer tomaten i olika former så som körsbärstomat (även kallad cocktailtomat), plommontomat, bifftomat och pärontomat.

Tomaten har ätits sen urminnes tider och har sitt ursprung från inkafolket i Peru och man har hittat belägg som skvallrar om att tomaten har odlats i Mexiko redan 700 år f.kr. Det dröjde fram till 1600-talet tills att den kom till norden och blev allmänt känd längre fram mot av 1700-talet.

I europa på 17 och 1800-talet så trodde man att tomaten var ett sorts afrodisiakum och den kallades även för pomme d’amour som är det franska ordet för kärleksäpple. Ett annat äldre namn på tomat är paradisäpple.

Den tomat som vägt tyngts vägde hela 4,377 kg och odlades i deltstaten New York i staden Clinton i USA i september 2019

Tomatplantan som varit störst som täckt en yta fanns i Japan i staden Hokkaido i november 2013

och täckte en yta på 85,46 kvadratmeter. Detta enligt Guiness rekordbok 2016

Carl Von Linné var den som gav tomaten dess botaniska klassificering år 1753 och då under släktet som kallas för skattor. Arten kallades då för solanum lycopersicum. Lyco kommer från latinska varg och persicum persika, det vill säga varg-persika.

1768 placerades tomaten till sitt eget släkte av botanikern Philip Miller som då kallade tomaten lycopersicum esculentum. Nyare forskning visar dock att Linné var den som hade rätt från början som placerade tomaterna i sitt släkte som är skattor.

Tomaten innehåller mest lykopen av alla livsmedel. Lykopen är en antioxidant som är bra för hjärtat och effektivt mot vissa typer av cancer. Kokta tomater är till och med bättre för dig än råa då fler fördelaktiga kemikalier släpps. Tomater är också fyllda med vitamin A och C, kalcium och kalium.

Det finns mer än 7500 variationer på tomaten som odlas runt om i världen. Som tomatproducent så ligger Kina i topp på 61 523 462 ton följt av Indien och USA.

Tomaten äts i många olika variationer. Den kan ätas rå som en frukt, som en ingrediens till många maträtter, såser, sallader eller som ketchup.

Den är vanlig i medelhavsköket, till exempel den italienska då den används på pizza och pasta och i den spanska så används den som huvudingrediens när man lagar den spanska tomatsoppan gazpatscho. I sverige är den mest vanlig som komponent i en grönsakssallad.

Tomaten används också i drinkar, till exempel i en bloody mary där dess juice används.

Bland hyllorna i din matvarubutik kan du hitta konserver av tomater som ketchup, krossade, passerade, tomatpuré och som färdiga såser.

Källa

Källa

This Post Has 0 Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back To Top