skip to Main Content

Odla tomater

Att odla tomater är enklare än man kan tro, det kräver inte särskilt mycket växtyta eller ett växthus. Det enda du behöver är en kruka, såjord och frön.

Så börjar du odla

Till en början så går det bra att använda sig utav tidningspapper eller att vika in botten av en toarulle att sätta dina frön, eller en kruka.

Om du vill så kan du börja med att förodla dina plantor inomhus redan i mars-april. Odlar du utomhus så är det viktigt att det är frostfritt, annars dör plantorna då ljuset är väldigt viktigt.

Sedan behöver du jord att så i, en plats med mycket ljus, helst i söderläge. Börja din tomatodling med att gödsla ordentligt, därefter så behöver inte din planta lika mycket näring.

Fyll krukorna med såjord och vattna igenom

Sätt dina tomatfröer ytligt och täck med lite jord

Låt din odling stå varmt, gärna omkring 20-22 grader Celsius och håll plantan fuktig.

När plantan växt till sig ett par centimeter och fått sitt andra bladpar så ställ plantan något svalare, omkring 15-18 grader Celsius. Nu kan du plantera om den till en större kruka på cirka en halvliter en mjölkkartong är perfekt. Om du vill slippa att plantera om din planta så går det bra att plantera direkt i en större kruka.

Tänk på att jorden inte ska vara för hårt packad och håll den fuktig, vattna ofta men se till att jorden på ytan har torkat innan du vattnar igen.

När plantan börjat växa till sig och blivit ranglig så så använd dig utav bambupinnar eller snöre för att stötta upp plantan.

Om du väljer en sort som är mer högväxande så måste du tjuva den, alltså plocka bort skott som kommer vid bladvecken. Det är bra om du toppar plantan för annars lägger den sin kraft. på att växa sig stor istället för tomaterna.

This Post Has 0 Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back To Top