skip to Main Content

Odla utomhus

När du odlar utomhus – på friland så sätter du dina tomatplantor direkt ner i marken. Då är det bra att du väljer tomater som är anpassade för utomhusodling eller frilandstomater. Du kan samplantera dina tomatplantor i en pallkrage med exempelvis sallat.

När du först sätter din tomatplanta efter att ha förodlat den inomhus så tar du den från sin kruka, gräver en grop lika djup som tomatplantan så att du kan sätta den i marken.

Sätt dom inte för tätt och vattna rikligt, så pass att jorden slammar men därefter är det inte lika viktigt att du tänker på vattningen som när du odlar inomhus eller i ett växthus. Om du vill ge dina plantor extra näring så kan du använda dig utav gödsel så som gräsklipp, gödsel, nässelvatten eller ekologiskt flytande gödsel.

Tomatplantorna trivs bäst i värme, mellan 20-30 grader Celsius. Har det varit en bra sommar så kan du plocka färska tomater från juli enda in till september.

Sjukdomar och problem med tomatplantor

Tomatplantor drabbas nästan alltid någon gång under odlingens gång av problem i form av sjukdomar och ohyra. Det vanligaste är bladlöss, vita flygare och spinn men det händer också att olika typer av virus och svampsjukdomar slår till.

Det bästa du kan göra för att undvika dessa problem är att kolla plantorna ofta och under bladen för att se om något har fastnat där. Du kan också hänga upp klisterskivor i ditt växthus för att fånga upp ohyran.

Har bladen blivit fula av ohyra kan du ta bort och slänga för att undvika smittspridning.

This Post Has 0 Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back To Top