skip to Main Content

Ordna en bra plantering för tomaterna

Tomater är en väldigt tacksam växt som ger stor skörd om plantan trivs. Dessutom kan man odla tomater i stort sett var som helst. Men hur kan man odla en bra plantering för sina tomatplantor?

Skydda plantorna med stängsel

Om man väljer att odla tomater utomhus kan det vara bra att ge plantorna lite extra skydd. Med ett stängsel som förankras i jorden i ordentliga hål som gjorts med jordborrar kan man hålla husdjur och vilda sådana utanför planteringen. Även nyfikna barnfingrar hålls borta från plantor och tomater som håller på att mogna. Om många fåglar ger sig på tomaterna kan man också lägga på en fågelduk eller liknande över stängslet och fästa det så plantorna får vara i fred.

Odla i växthus

Det går också utmärkt att odla tomater i växthus och man kan få rejäla plantor. Tomater är nämligen en växt som trivs extra bra i det varma och fuktiga växthusklimatet. I växthuset får tomatplantorna också vara ifred. Man måste dock komma ihåg att öppna upp så att insekter kan komma åt att pollinera plantorna. Om så inte sker får man inga frukter.

Odla tomater ekologiskt

Att ha en ekologisk produktion av tomater är inte helt lätt. Du måste se till att plantorna från början är ekologiska. Du får inte heller använda gödningsmedel eller bespruta plantorna med medel som inte kan användas i ekologisk livsmedelsproduktion. I en ekologisk produktion kan det med andra ord vara klokt att ha plantorna i ett växthus där risken inte är lika stor att de utsätts för olika sjukdomar eller skadedjur.

Olika sorters tomater

Det finns väldigt många olika sorters tomatplantor. Några av dem ger stora frukter, andra ger mindre sådana. Plantor som ger bifftomater ger frukter som är omkring en decimeter stora. Det finns också plantor som ger stora klasar av mindre tomater. Om man inte har så mycket plats att odla på kan ett alternativ vara ampeltomater. Det är tomatplantor som växer i en ampel som kan hängas upp. Plantan hänger sedan ner och på den växer klasar med mindre, söta tomater. Den här typen av plantor är speciellt utvecklad för att klara av tyngden av tomaterna medan plantan fortsätter gro.

This Post Has 0 Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back To Top