skip to Main Content

Recept med tomat

Nästan oavsett vilken typ av tomater du har hemma finns det ett passande recept. Men kanske passar inte alla typer av tomater för alla typer av maträtter eller inläggningar. Oavsett tomat och oavsett recept smakar allt bättre om du gör det själv, från ketchup till tomatsås.

Maträtter med tomaten i fokus

Ofta får tomaten fungera som smakhöjare i såser och sallader men sällan får den sticka ut som den förtjänar, som medelpunkt i en måltid. Dags att ändra på det – tomaten är en toppenråvara som är såväl nyttig som oerhört smakrik och god och det finns mängder av recept. Många av de matkassar du kan köpa hem har recept på rätter med tomat men vissa är bättre än andra varför ett tips är att jämföra leverantörerna, något du kan göra på Matkassetopplistan.se där de allra flesta företag finns representerade. Det finns en matkasse för varje hushåll men alla matkassar passar inte för alla hushåll. Välj den som passar dig bäst!

De flesta har ätit gazpacho ute på restaurang men visste du att det är en otroligt enkel rätt att göra hemma och att den då oftast blir ännu godare!

Varför inte grilla tomaterna? De riktigt stora tomaterna är att föredra då de ska läggas på grillen och de passar utmärkt både som huvudråvara och som tillbehör. På med örter så lyfter du tomatens karaktär och smaker.

Tarte tatin är för de flesta en efterrätt baserad på päron eller äpple men rätten gör sig precis lika bra med tomat. Beroende på tomat kan det bli en efterrätt men det kan lika gärna bli en huvudrätt eller varför inte en rätt på buffébordet.

Tillverkning

Det kan låta krångligt att göra sin egen ketchup men faktum är att det är enkelt. Det kan ta lite tid, framför allt första gången, men när du väl smakar av din egen ketchup förstår du varför det är värt att göra. Det finns mängder av recept och du kommer att hitta din egen favorit beroende på hur mycket syra eller sötma du vill ha. Eller kanske styrka! Varför inte smaksätta ketchupen med chili eller jalapeños. När du väl hittat ditt favoritrecept kan du passa på att göra en stor sats på en gång, ketchup går nämligen att frysa in.

Soltorkade tomater på burk kan vara dyrt så varför inte göra dina egna. Kanske har du inte möjlighet att soltorka, det svenska vädret tillåter oftast inte det, men du kan göra din egen variant och istället ugnstorka dem. Välj den tomatsort du tycker bäst om eller kombinera flera olika sorter och färger. De ungstorkade tomaterna lägger du sedan i en god och bra olivolja (eller rapsolja) i vilken de marineras. Kanske vill du även ha i till exempel chili eller vitlök för extra sting. När tomaterna sedan är slut kan du spara oljan som är utmärkt att använda vid matlagning, bakning och som dressing.

Bakning

Tomat och bröd är en utmärkt kombination. Många tänker focaccia med körsbärstomater, flingsalt och oliver men det finns många andra typer av bröd som får en rejäl smakhöjning av tomater. Många av leverantörerna av matkassar har recept på bröd med tomat så det är lätt att hitta inspiration. Tänk att baka in soltorkade (ugnstorkade) tomater i brödets kant, precis som på en pizza!

This Post Has 0 Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back To Top