skip to Main Content

Så får du dina tomater att trivas

Ett problem många stöter på under tiden de odlar sina tomater är att tomaterna inte vill växa till sig eller att de vissnar, blir sjuka och dör. I det här inlägget har vi samlat några tips på hur du får dina tomatplantor att trivas bättre, och förhoppningsvis överlever tills att du ska skörda dem. Många av de produkter vi kommer att nämna finns på Rörfokus, vilket är en hemsida som säljer allt du behöver till din badrum, men även en del trädgårdsprodukter.

Rätt bevattning

En vanlig anledning till varför dina tomatplantor inte mår bra är för att de inte får rätt sorts bevattning. Om du odlar dina tomater i ett stort växthus kan det vara värt att investera i en automatisk bevattning. På så sätt slipper du lägga tid på att gå runt i ditt växthus och se till att alla plantor får så mycket vatten de behöver. Tomatplantor ska vattnas regelbundet och jorden ska vara lagom fuktig. Varken för torr eller för blöt.

Bekämpning

Det är inte heller helt ovanligt att tomatplantor drabbas av skadedjur, sjukdomar eller att ogräs börjar växa omkring dem och drar åt sig det mesta av vattnet så din tomatplanta inte får något själv. Beroende på vilket problem du har med dina tomatplantor så finns det olika sorters bekämpningsmedel. Om du till exempel har problem med ogräs finns det bekämpningsmedel för det.

Sätt inte ut dem för tidigt

Ett annat misstag många gör är att de sätter ut sina tomatplantor för tidigt. Redan i februari ska du börja så dina tomatplantor. De är inte redo för att sättas ut i växthuset eller i trädgården förrän i maj när nätterna är varma och dagarna ger dem mycket solljus. Ett knep du kan använda dig av när du börjar att så dina tomatfrön redan under vintern är att låta dem stå på golvet där du har golvvärme. En annan sak som kan vara bra att tänka på är att tomatplantorna växer och behöver därmed olika ytor att växa på. När man först sätter fröerna inomhus går det bra att odla i små krukor eller mjölkkartonger. Men allt eftersom att de växer behöver de mer utrymme, annars får de inte möjlighet att växa sig stora och starka nog för att klara väder och vind när du sedan ska sätta ut dem i din trädgård eller i ditt växthus.

This Post Has 0 Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back To Top