skip to Main Content

Sticklingar

Tomatsticklingar odlas likt många andra sticklingar när du tar sticklingen från toppen från när plantan blivit ranglig, buskig eller förgrenad.

Det går också bra att använda sig av ”tjuvar” som är de onödiga skott du knipsar bort som annars tar onödig kraft från plantan. Sticklingar ska helst tas på våren för annars finns det risk att tomaterna inte hinner utvecklas ordentligt på plantan.

När du tar sticklingen så klipper du av ett sido eller toppskott av en tomatplanta, cirka en decimeter är en bra längd på en stickling. Har plantan hunnit få blomanlag så tar du bort dom. Ställ sedan sticklingen i vatten. Vattnet ska bytas varje dag. Sätter du sticklingen direkt i jord så är det extra viktigt att att du håller den fuktig.

Sticklingen får rötter efter bara ett par dagar – det är då den är redo att plantera, eller skola om sig.

Tomatsticklingar rotar sig snabbt i exempelvis en vas eller direkt i jorden. Plantera om sticklingarna när dom vuxit sig större till en kruka eller sätt dom på friland när rötterna vuxit till sig.

Sticklingar är ett bra sätt att föröka sina plantor på då plantan ger många sidoskott och tjuvar. Ta tillvara på dom och få fler tomatplantor.

This Post Has 0 Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back To Top