skip to Main Content

Ta hand om dina egenodlade tomater

Att odla egna tomater är både kul och gott. Om du har tur blir det en rejäl tomatskörd. Att äta färska tomater direkt från odlingen är bland det godaste som finns, men du kan även tillaga tomaterna så att du kan äta dem under resten av året. Det finns massor av saker som du kan göra med dina egenodlade tomater. Du kan exempelvis göra chutney, tomatsås och ketchup, eller varför inte frysa in dem?

Ät färska tomater direkt från odlingen

Tomat är en tacksam gröda som är relativt enkel att odla själv. På hemsidan flo-rea.com kan du köpa allt du behöver för att komma igång med tomatodlingen hemma. Hos flo-rea.com kan du välja mellan ett stort antal olika tomater, exempelvis körsbärstomater, växthustomater, kruktomater, bifftomater, plommontomater och Noire de Crimée-tomater. Har du aldrig odlat dina egna tomater? Då kan du läsa de informationsrika guiderna på flo-rea.com.

Färska egenodlade tomater är något av det godaste som finns i matväg. Gör en smarrig tomatsallad med mozzarella, olivolja, vinäger och lite salt och peppar. Du kan också skiva färsk tomat på ett bit rostat bröd eller göra en bruschetta. Svårare än så behöver det inte vara.

Laga en god tomatsås

Har du odlat fler tomater än vad du kan äta? Då kan du laga en tomatsås på egenodlade tomater. Det finns många fördelar med tomatsås. Det är en sås som utgör grunden i många maträtter, exempelvis pizza, pastasåser och grytor. Dessutom går det utmärkt att frysa såsen.

Det är enkelt att göra egen tomatsås. Skär upp tomaterna och tillsätt vitlök, rödlök, olivolja och örter i en gryta och låt såsen koka upp. Du kan även tillsätta en skvätt vinäger eller vitt vin om du vill ge såsen mer syrlighet. Låt den småputtra i minst en timme på låg värme och tillsätta vatten om det behövs.

Laga chutney, marmelad och ketchup

Tomater kan även användas för att laga chutney, marmelad, ketchup och mycket annat. Kolla upp recept online och sätt igång och laga goda saker med dina tomater.

Frys in tomater

Sist men inte minst kan du frysa dina tomater. Se till att tvätta tomaterna noga och låt dem torka. Skär dem därefter i små bitar och lägg i plastlådor eller påsar innan du lägger in dem i frysen. Smaken håller i cirka tre månader.

Allt om tomater

This Post Has 0 Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back To Top