skip to Main Content

Tomater – De härliga potatisväxterna!

Det alla kanske inte vet är att tomater faktiskt är en potatisväxt! Tomater finns i många olika sorter och kan vara röda, svarta, gröna, gula eller i färgen orange. Storleken kan variera; allt från små körsbärstomater till stora och saftiga bifftomater.

Vilka tomatsorter finns det?

Det finns en mängd olika arter av tomater som både importeras, exporteras eller närodlas i det egna landet. Idag finns det 7500 olika tomatsorter över hela världen som används till olika ändamål som sallader, matlagning eller i livsmedel. De vanligaste sortera vi ser i Sverige är bifftomat som är stor och svulstig, små plommontomater, kvisttomater och körsbärstomater. Den mest använda året runt-tomater är arten San Marzano som är den vanliga, svenska runda sorten. Andra vanliga arter i Sverige som liknar San Marzano är Arvento, Elanto, Flavance och Maranello. Man ser en allt mer ökad trend av att konsumenterna köper kvisttomater i olika storlekar. Låter man kvisten sitta kvar, mognar tomaten utan att fall av och håller sig fräscha ända fram till konsumtion. Tomat passar till många maträtter som grytor, pasta, sallader eller pizzor. Tomat passar extra bra till pizzor som pålägg och framhäver den ljuvliga smaken av pizzan. Bor man i Uppsala eller är på besök i Uppsala, kan man unna sig en god pizza på en unik Pizzeria i Uppsala med fantastiska tillbehör och goda bottnar! När det kommer till tomater och mer unika arter, finns det så kallade specialtomater. De kan se ojämna ut, kan vara randiga och har andra färger än bara rött. Några exempel på dessa arter är Zebrino, Minikumato, Angelle och Coeur de boeuf.

Tomatens användningsområden

Förutom att tomat används till matlagning i sin rena form, kan den även användas som tillsats i många livsmedelsprodukter. Något man ofta använder i köket är vanlig tomatpuré. Tomatpurén består av finhackade tomater som hettas upp i en process så att allt vatten försvinner. Efter upphettningen kvarstår en tjock röd massa och man brukar tillsätta salt. Tomatpuré säljs i tuber och är perfekt som smaksättare till köttfärssås, lasagne, gryta eller annat spännande man vill laga. Tomat kan även tillsättas i färdigrätter, barnmat, ketchup, chilisås, såser eller säljas som krossade eller passerade tomater.

Tomater är supernyttiga att äta för hela familjen så länge man givetvis inte är allergisk för tomat. Tomater har mycket starka antioxidantiska effekter på kroppen och främjar matsmältningen. Denna superväxt kan även ta hand om synen genom A-vitamin, reglera blodcirkulationen, är bra för hjärtat och man kan motverka urinvägsinfektioner. Tomater innehåller vitaminer som A, B6, C, K, folsyra, tiamin. Fördelen är att tomater även innehåller mycket mineraler som mangan, kalium, magnesium, fosfor och koppar. Det inte alla vet, är att tomater även är en ren dunderkur att använda som ansiktsmask och kan behandla brännskador effektivt. Denna superväxt är väl värd att äta varje dag för ett bättre välmående och friskare kropp!

This Post Has 0 Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back To Top