skip to Main Content

Undvik sötma för att hålla tänderna friska

Äter man för sött så tar tänderna skada. Det behöver nödvändigtvis inte vara godis eller läsk – om du hela tiden äter söta frukter eller söta grönsaker som tomater så kan tänderna ta stryk även då. I vissa delar av världen är det vanligt att ge små barn sötad mjölk vilket tyvärr innebär att deras första tänder blir helt förstörda. Ibland ända in till roten. Då måste man dra hela tanden och sätta in ett tandimplantat. Tandimplantat i Stockholm sätts in på både vuxna och ungdomar.

Tandimplantat för skador men även för syns skull

Om du fått ful emalj så kan du sätta in tandimplantat i Stockholm bara för estetisk skull. Ibland kan det räcka med porslinsfasader vilket innebär att du behåller tanden och roten men bara snyggar till ytan på tanden. Denna lösning är också bra om du har lite sneda eller ojämna tänder eller två tänder nära varandra i olika nyans och vill ha ett finare leende.

Även konstgjorda tänder kräver god hygien

Även när du har tandimplantat och kronor så är det extra viktigt att hålla tänderna rena. Det gäller egentligen all typ av mat och dryck. Oavsett om du äter grönsaker och frukt eller tycker särskilt mycket om godis och läsk. Sötma tär på emaljen och orsakar hål i tänderna när du äter eller dricker för mycket av det och i konstgjorda tänder skadas inte ytan eftersom den inte är äkta.

Däremot är det ännu känsligare nu när det kommer till rot och tandkött. När du får ett tandimplantat i Stockholm eller på den ort du bor så kommer det alltid att vara en liten, liten ficka mellan tandkött och skruv eftersom skruven motsvarar tandroten nu. I den fickan samlas det lätt bakterier som inte tas bort med vanlig borstning. Du måste både borsta och använda en speciell typ av tandtråd och mellanrumsborste för att få bort bakterier djupt mellan tänderna. I annat fall kan du få en stor infektion som tar död på hela tandköttsområdet runt omkring den nya tanden och som även angriper implantatet och tvingar tandläkaren att ta ut det igen. Resultatet kan alltså i värsta fall bli att du blir tandlös.

Även fruktsocker ger skador

Visst är frukt och bär nyttigt men fruktsocker har en ännu större surhetsgrad än till exempel godis. Visst har frukt nyttiga vitaminer i sig men faktum är att syran från till exempel tomater och citrusfrukter orsakar fläckar eller skador på tänderna. Du kan även få större skador på tandköttet om det hela tiden kommer i kontakt med syran. Detta kallas för frätskador som kan ge större eller mindre men.

Kontakta din tandläkare om du vill ha ett tandimplantat i Stockholm och se om du kan få bidrag från Försäkringskassan i samband med behandlingen.

This Post Has 0 Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back To Top