skip to Main Content

Vilket vin passar till tomat?

Tomat är ett fantastiskt livsmedel som används i alla möjliga sorters maträtter. Från fräscha sallader till pizza och mustiga grytor. Att välja vin till maträtter som innehåller tomat är dock ganska klurigt. Tomat har en hög fruktsyra som måste matchas med ett friskt vin med hög fruktsyra. Här hittar du de bästa tipsen på hur du väljer vin till maträtter med tomat.

Tomatsoppa eller gryta

En krämig eller syrlig tomatsoppa, exempelvis gazpacho, är en favorit hos många, men många tycker att det är svårt att hitta ett bra vin. Tomatsoppan är både krämig och syrlig med en något söt smak. Om soppan är gjord av färska tomater är syran extra hög. Välj därför ett friskt och fruktig vitt vin med hög fruktsyra. Vinet får gärna vara torrt eller halvtorrt. En flaska spansk albariño eller portugisisk alvarinho är mycket bra val. Det är samma druvsort med två olika namn. Det är en aromatisk druva som ger viner med hög fruktsyra, blommiga inslag och inslag av mineraler och citrus. Hos vinoteket.se hittar du den här druvsorten. Du hittar även många andra vita viner som passar bra till tomatsoppa, exempelvis riesling, pinot grigio och sauvignon blanc. Du beställer enkelt vinerna online på Vinotekets hemsida och får dem levererade direkt hem till dörren.

Till en tyngre, mustigare gryta kan mildras tomatsmaken och syran, vilket gör det enklare att kombinera med vin. Till en gryta med tomat, exempelvis osso buco eller kycklinggryta, passar många italienska rödvin. Hos Vinoteket hittar du många populära italienska rödviner, exempelvis amarone och ripasso. Även en spansk Rioja kan vara ett bra val.

Pizza eller pasta

Italienska maträtter som pizza och pasta älskas av svenskar. Även om vi gillar att göra unika smakkombinationer med pizzor, exempelvis med banan eller kebab, så innehåller nästan alla pizzor tomatsås. Det är i princip samma tomatsås som är grunden i många pastarecept. Färska tomater, vitlök, lök och olivolja utgör grunden i många italienska recept. En chianti classico eller en annan sangiovese är ett bra val till tomatsås.

Råa tomater i sallad

Råa tomater kan vara kluriga att matcha med vin eftersom syran i tomaten krockar med syran i vinet. Det bästa valet till en sallad med råa tomater, exempelvis en capresesallad, är en frisk sauvignon blanc.

This Post Has 0 Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back To Top