skip to Main Content

Visste du att…

Tomaten trivs bäst i en rumstemperatur på +14 grader celsius. Förvarar du den i rumstemperatur istället för i kylen så behåller den sin smak längre och blir mindre mosiga i köttet.

Om du väljer ekologiska tomater så har de fått mogna till sig på plantan och har har de högsta halterna av lykopen.

Ju rödare tomaten är ju mer lykopen innehåller den

De mindre tomaterna, körsbärstomaterna innehåller fyra gånger mer lykopen än de som är större.

Mängden av ämnet lykopen ökar vid mixning och upphettning av tomaterna. Så ketchup, tomatjuice och krossade tomater tomater innehåller mer lykopen de färska tomaterna.

Tomaten har visat sig vara skyddande mot åldrande ögonsjukdomar tack vare att den förutom lykopen innehåller antioxidanter, betakaroten och lutein.

Den hjälper dig även att hålla dig pigg och glad då den innehåller folsyra som förhindrar ett överskott av ämnet som kallas homocystein som stör kroppens produktion av serotonin, noradrenalin och dopamin som är de ämnen som reglerar ditt humör och sömn.

Om du inte orkar vänta på att en tomat ska mogna så kan du påskynda processen genom att lägga den bredvid några bananer.

Tomaten innehåller nästan 95% vatten.

Tomaten är väldigt kalorisnål och innehåller ungefär 18 kcal per 100 gram.

Är du känslig mot tomater så kan du prova de gula sorterna eftersom det många gånger är det röda färgämnet som ger allergiska reaktioner.

Tomater fortsätter öka i vikt allt efter som de mognar även efter att de har skördats.

Tomater är också bra för tarmarna – en kopp körsbärstomater ger ca 2 gram fibrer.

Heinz tomatkechup har en hastighetsbegränsning på högst 0.028 mph för annars så anses den vara för rinnig.

I spanien anordnars varje år en festival som heter la tomatina där människor kastar över 150 000 tomater på varandra.

I Ohio, USA så är tomaten så uppskattad att tomatjuicen är statens officiella dryck.

Man har odlat tomatfrön i rymden.

Tomater är bra för prostatan. Detta visar en undersökning från universiteten i Cambridge, Oxford och Bristol där 18 tusen män i åldrarna 50-69 deltog. Resultatet visade att om en äter som minst 150 gram tomat om dagen så kan risken att utveckla prostatacancer minska med en femtedel.

Man tror att de första tomaterna i europa kan ha vart gula då de första referenserna i skrift beskrivs som pomo d’oro vilket översätts till guldäpple.

This Post Has 0 Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back To Top